27 آبان 1396 16:42
پنجمین نمایشگاه نوآوری و فناوری ربع رشیدی با ۲۱ زون تخصصی از ۲۰ الی ۲۴ آبان ماه برپا شد و برخی از طرح ها و فناوران به واسطه ی حضور در این نمایشگاه توانستند با سرمایه گذارانی ارتباط برقرار کرده و محصولات خود را در مسیر تجاری سازی هدایت کنند.
زون "صنایع خلاق و فرهنگی" نیز که با تلاش های جهاددانشگاهی برپا شده بود، پذیرای بسیاری از فناوران و جوانان مبتکری بود که با نبوغ و استعداد خود توانسته اند دانش را با مواد و ابزارهای مختلف تلفیق داده و محصولی نو ارائه دهند.
مدرسه طبیعت، کودکان را با طبیعت درگیر می کند
لیلا حاجی حسن، عضو تیم مدیریت مدرسه طبیعت و مسئول غرفه "مدرسه طبیعت" که در زون صنایع خلاق و فرهنگی پنجمین نمایشگاه نوآوری و فناوری ربع رشیدی برپا شده بود، در گفت وگو با ایسنا، بیان کرد: مدرسه طبعیت از هفدهم تیرماه سالجاری گشایش یافته و تا اوایل پاییز نیز مدارس در قالب اردو، دانش آموزان خود را به مدرسه طبیعت آورده اند.
وی با اشاره به این که عمده هدف ما از تاسیس این مدرسه درگیر کردن کودکان با طبیعت است، بیان کرد: با توجه به زندگی ماشینی امروزی و زندگی در آپارتمان ها، کودکان در اتاق ها ایزوله شده و با اهتمام به این که اکثریت شان تک فرزند هستند، نمی توانند آنگونه که باید در طبیعت حضور داشته باشند، این مدرسه چنین فرصتی را فراهم می کند تا این کودکان با طبیعت، حیوانات و همچنین با دیگر کودکان در تعامل و ارتباط قرار گیرند.
وی با تاکید بر این که بازی در چنین فضایی بر روی رشد عاطفی، شناختی و... کودکان تاثیر مثبتی دارد، افزود: بازی در چنین فضایی افسردگی و استرس کودکان را کنترل می کند؛ سرمایه گذاری و مدیریت این مدرسه توسط بخش خصوصی انجام گرفته است اما در حالت کلی تحت نظر محیط زیست فعالیت می کند.
حاجی حسنی با بیان این که فضای مدرسه نزدیک به یک هکتار است، خاطرنشان کرد: این مدرسه دارای قسمت های مختلفی چون، کارگاه های نقاشی، نجاری و... بوده و همچنین حیوانات نیز در دو بخش اهلی و نیمه اهلی به طور مجزا نگهداری می شوند؛ از ابتدای آغاز به کار این مدرسه، قریب به ۱۵ مهد کودک و مدرسه در مدرسه طبیعت حضور یافته اند.
وی تشریح کرد: استقبال بخش خصوصی و مردم از این مدرسه بیشتر بوده است، البته تمرکز ما این است که مدارس را به دامن مدرسه طبیعت بکشانیم و در حال مذاکره در این رابطه هستیم.
وی در فلسفه ی مدرسه ی طبیعت و اهمیت وجود چنین مدارسی، خاطرنشان کرد: این چنین فضاهایی سازگاری اجتماعی کودکان را ارتقا داده و برخی معضلات از جمله اختلالات یادگیری، پیش فعالی و... را در سیر درمان قرار می دهد؛ این نوع مدارس از برخی کشورها الگو برداری شده و بدان نتیجه رسیده اند که کودکان وقتی در طبیعت بازی کرده و با طبیعت درگیر می شوند در نتیجه در بزرگسالی قدردان طبیعت بوده و در بحث حفاظت از محیط زیست می تواند مسئولیت پذیر باشد.
طراحی بازی اکشن برای روشندلان
الهام تابش که مسئول غرفه ی "محموله ی سرخ" در زون صنایع خلاق و فرهنگی بود، در گفت وگو با ایسنا بیان کرد: این بازی توسط تیم چهارنفره ی شیفت طراحی و ساخته شده است، که کارهای کامپیوتری و تولید برنامه می کنند؛ در این غرفه اولین بازی اکشن برای روشندل (محموله ی سرخ) در معرض نمایش قرار داده شده و کودکان روشندل از طریق این برنامه و با استفاده از توانایی شنیداری و حس لامسه و همچنین از طریق اسلحه و کیبورد طراحی شده می توانند به راحتی بازی کنند.
"قرآن واضح" برای استفاده در ابزارهای دیجیتال، بهینه سازی شده است
مصطفی حسین پور، مسئول غرفه ی مرکز رشد واحدهای فناور هنرهای قرآنی جهاد دانشگاهی در زون صنایع خلاق و فرهنگی، در گفت وگو با ایسنا، بیان کرد: این مرکز، اولین مرکز رشد تخصصی قرآنی در کشور بوده و زیر نظر جهاد دانشگاهی فعالیت می کند که از سال ۹۵ با اخذ مجوز از وزارت علوم و همچنین معاونت علمی ریاست جمهوری فعالیت های خود را شروع کرده است.
وی ادامه داد: عمده فعالیت این مرکز حمایت از کسب و کارها و شرکت های نوپا در زمینه ی محصولات قرآنی است، محصولات قرآنی در این مرکز یا باید هنربنیان و یا دانش بنیان باشند؛ در این غرفه یکی از محصولات این مرکز به عنوان "قرآن واضح" در معرض نمایش قرار داده شده است؛ قرآن، واضح به زبان فارسی و با فونت و خطی طراحی شده که به راحتی قابل خواندن بوده و برای استفاده در ابزارهای دیجیتال بهینه سازی شده و اگر این نوع خط در هر ابزار دیجیتالی کپی شود، هیچ تغییر شکلی در آن به وجود نخواهد آمد.
وی تشریح کرد: این مرکز آماده است تا از کلیه فعالان تولید محصولات قرآنی برای ارائه به جهان اسلام حمایت هایی را ارائه کند؛ در اختیار قرار دادن دفتر کار، ارائه ی خدمات آموزشی و مشاوره ای، شبکه سازی و استفاده از اعتبار جهاددانشگاهی برای کمک به توسعه ی محصول، کمک به دریافت تحصیلات مالی ارزان قیمت از جمله حمایت های این مرکز برای افرادی است که طرح مورد تایید در اختیار داشته باشند.
طراحی و ساخت دستگاه "بازی اعداد با گوی" توسط دانش آموزان ۹ ساله
علی اصغر زارعی و علی عبداللهی دو دانش آموز ۹ ساله هستند که از مدرسه شهید فهمیده بستان آباد در زون صنایع خلاق و فرهنگی این نمایشگاه حضور پیدا کرده بودند، این دو دانش آموز که در کلاس های رباتیک نیز آموزش دیده اند، با کمک مربی خود طی شش ماه دستگاهی را طراحی و ساخته اند که توسط آن کودکان دیرآموز می توانند جمع و تفریق را یاد بگیرند.
علی اصغر زارعی در گفت وگو با ایسنا گفت: در دستگاه "بازی اعداد با گوی" که کودکان دیرآموز طی بازی با آن جمع و تفریق را یاد می گیرند، از تیله استفاده کرده ایم تا مورد پسند کودکان باشند، تصمیم داریم در سال های آینده ضرب و تقسیم را نیز به قابلیت های این دستگاه اضافه کنیم.
"سوپر جاذب نانو" در صرفه جویی آب کشاورزی تاثیر بسزایی دارد
وحید بیات، مسئول غرفه پارک علم و فناوری استان کرمانشاه نیز در معرفی محصولات عرضه شده در غرفه خود در زون صنایع خلاق و فرهنگی بیان کرد: "کوردینه" یکی از محصولات واحدهای فناور پارک بوده که ثبت اختراع نیز شده است؛ این محصول یک بازی فکری بوده و همانند بازی شطرنج قوانین خاصی دارد که آموزش های لازم در داخل پکیج آن وجود دارد.
وی افزود: "گیوه های رنگی" نیز دیگر محصول واحدهای فناور پارک بوده و برای اولین بار نوآوری خاصی در گیوه ها لحاظ شده است، چرا که چون گیوه های قدیمی حالت خاصی داشتند که فقط مردم کردستان از آن استفاده می کردند اما با طراحی جالب آن، گیوه ها به روز شده و فروش بسیاری داشته است.
وی افزود: "سوپر جاذب نانو" نیز دیگر محصول واحدهای فناور پارک بوده و یک گرم از این ترکیب می تواند ۵۰۰ گرم آب را جذب کند، این ترکیب که یک تز دانشگاهی است و در حالی طی کردن مراحل است، برای آبیاری محصولات کشاوری قابلیت استفاده دارد، بدین صورت که وقتی مشکل کود در کنار ریشه گیاهان و درختان ریخته شود، آب و مواد معدنی را جذب کرده و تا دو هفته نیاز به آبیاری نخواهد بود؛ این ترکیب تا دو سال دیگر هم قابلیت استفاده مجدد را دارد.
بیات بیان کرد: طراحی و ساخت تجهیزات پزشکی، ژله های پزشکی و بهداشتی نیز از دیگر محصولات عرضه شده در این غرفه است؛ "ماسک صورت ویژه" که با مصرف این ماسک دیگر نیاز به شستشو لازم نبوده و بعد از ۱۰ دقیقه ماسک خشک شده و جدا می شود؛ دوربین کاوشگر نیز قابلیت آن را دارد که تا ۱۰۰ متر به عمق چاه ها نفتی و آبی عمیق رفته و تصویر مشکل را ارسال کند و اوپراتور نیز دستوری به ربات داده و در پایین مشکل حل می شود، این محصول نیز ثبت اختراع شده و بازار فروش خوبی هم دارد.
مدیر مرکز رشد واحدهای فناور شهرستان کنگاو افزود: "در بازکن اتوماتیک" نیز دیگر محصول واحدهای فناور پارک علم و فناوری کرمانشاه بوده که با استفاده از این دربازکن دیگر نیازی به کلید نخواهد بود، و با انتخاب رمز ورود در صفحه کلید، می توانند درب را از طریق همین رمز باز کنند.
کاربرد موثر "واقعیت مجازی" در پیش فروش ساختمان و دکوراسیون
ذولفقاری، مسئول غرفه واقعیت مجازی نیز در معرفی فعالیت های این غرفه، خاطرنشان کرد: شرکت ما در حال دانش بنیان شدن بوده و در چند زمینه محصولات خود را به نمایش گذاشته است، واقعیت افزوده یکی از این تولیدات بوده که از طریق آن تصویر به سیستم کامپیوتری تعریف شده و بعد از شناسایی، می توانیم از طریق دوربین موبایل یک سری اطلاعات اضافه را در تصویر نمایش دهیم که می تواند شامل اشیاء، انیمیشن و... باشد؛ در این غرفه برای نمونه، منوی رستوران (مزه پلاس) را عرضه کرده ایم که تصاویر غذا و نوع آن را به طور سه بعدی نمایش می دهد و در رستوران ها می تواند کاربردی بسیار مثبتی داشته باشد.
وی اضافه کرد: نمونه ی دیگر این محصول دانش بنیان در ساختمان و دکوراسیون (دکورپلاس) کاربرد داشته که در پیش فروش ساختمان می تواند کارآیی بسزایی داشته باشد و خریدار از همان جا می تواند کلیه خانه های موجود را به همراه دکوراسیون مورد نظر مشاهده کند.
ذولفقاری در توضیح محصول دیگر این غرفه با عنوان "واقعیت مجازی" نیز یادآور شد: با استفاده از این عینک مخصوص، فرد وارد محیط دیگری شده و در فضایی مجازی قرار می گیرد؛ در این مورد ساختمانی را طراحی کرده ایم که فرد می تواند داخل آن شده و حتی دکوراسیون موردنظر خود را انتخاب کند که این مورد نیز می تواند در خرید و فروش ساختمان بسیار کاربرد داشته باشد؛ این محصول کاربرد آموزشی و معرفی هم داشته و افراد می توانند از طریق این محصول از موزه هایی که فیلم برداری کرده ایم، به طور عینی بازدید کرده و توضیحات لازم را در مورد اثر مورد نظر به طور ویدیویی دریافت کنند.
وی با بیان اینکه برای استفاده از این نرم افزارها حجم زیادی از اینترنت لازم است، گفت: برای مرتفع کردن این مشکل، چتر وای فای بی سیم را طراحی کرده ایم.
"سرامیک آنتی باکتریال" بیش از ۶۰۰ نوع باکتری را نابود می کند
سجاد رستمی، مسئول غرفه مرکز تخصصی سفال اصیل ایرانی نیز در معرفی این غرفه گفت: این مرکز زیر مجموعه معاونت پژوهشی جهاددانشگاهی بوده و در حوزه ی سفال و سرامیک و هنر میناکاری بر روی سفال به طور تخصصی فعالیت می کند، صفر تا ۱۰۰ لعاب کاری برجسته روی سفال ها توسط هنرمندان جهاددانشگاهی انجام می شود.
وی ادامه داد: در این مرکز، بخش فعالیت های پژوهشی و کارگاه های مختص سفال و سرامیک داشته و در این غرفه نیز طرح شبتاب سرامیکیرا عرضه کرده ایم که تجاری سازی شده است.
وی خاطرنشان کرد: دو طرح دیگر نیز کاملا نوآورانه بوده و در مرحله ثبت اختراع است، پلاک شبتاب از مواد فسفرسانس سالم درست شده و به ازای هر یک ساعت نوری که دریافت می کنند، حدود پنج ساعت درخشندگی خواهد داشت، این محصول می تواند در پلاک منازل، تابلو کوچه ها، راه رو خیابان، تابلوهای زیباسازی در سطح شهر، علایم راهنمایی و راهنندگی و... کاربرد موثری داشته باشد.
رستمی اضافه کرد: طرح دیگری که در این غرفه به نمایش گذاشته شده، "سرامیک با لعاب آنتی باکتریال" بوده که از نانوذرات نقره ساخته شده که می تواند بیش از ۶۰۰ نوع باکتری را نابود کرده و از تکثیر آن ها جلوگیری کند.
کابرد موثر "عایق های رطوبتی" در پشت بام سرویس بهداشتی و...
محمدصادق سبط الشیخ انصاری، معاون فناوری پارک علم و فناوری البرز و مسئول غرفه پارک علم و فناوری البرز در معرفی محصولات عرضه شده در این غرفه، بیان کرد: این پارک وابسته به جهاددانشگاهی فعالیت می کند و در این غرفه منتخبی از محصولات شرکت های فناور مستقر در پارک در حوزه های مختلف و در زمینه صنایع خلاق ارائه شده است.
وی اضافه کرد: "سامانه ویتفا" یکی از موارد ارائه شده است که برای خرید بین المللی بوده و همچنین داروهای گیاهی، پک های سرمایی و پک های گرمایی که با فشار دادن سکه ی داخل آن، کیسه گرم می شود، از جمله محصولات این شرکت های فناور این پارک بوده است.
وی بیان کرد: پک های لرزش گیر صنعتی نیز که با مواد بازیافتی درست شده اند، از دیگر محصولات این پارک است؛ لرزش گیر صنعتی می تواند در لرزه گیری مترو، زیر ریل قطار کاربرد بسزایی داشته و همچنین می تواند از لرزش سازه ها نیز جلوگیری کند.
وی ادامه داد: عایق های رطوبتی نیز دیگر محصول فناوران این پارک است که برای محیط زیست هیچ ضرری نداشته و می تواند در سرویس های بهداشتی و پشت بام و... کاربرد داشته باشد؛ کودهای زیستی نیز محصول دیگری است که هیچ ضرر شیمیمایی ندارد؛ دستگاه تولید کود نیز با زباله ها قابلیت تولید کود را داشته و شهرداری برخی شهرها از این دستگاه استفاده می کنند.
سبط الشیخ انصاری اضافه کرد: تمامی محصولات ما تجاری سازی شده و به فروش رسیده اند اما باید فرهنگ استفاده از این محصولات، در جامعه نهادینه شود.
تولید محصولات دانش بنیان فکری و معماها
محمد شریف، مسئول غرفه ی "ایردوش" در زون صنایع خلاق و فرهنگی نیز در گفت وگو با ایسنا، بیان کرد: در این غرفه انواع متنوعی از بازی های فکری، معماها، معرفی اختراع جدید و همچنین وسایل کمک درسی که توسط موسسه نوآوری "ایردوش" طراحی و ساخته شده است.
وی استقبال مردم را در سطح مناسبی ارزیابی کرد و گفت: بنده از طریق روش های مختلف در تلاش هستم تا مردم را به غرفه کشانده و ذهنشان را با این بازی ها درگیر کنم تا بهره ای از نمایشکاه ببرند و تا صرفا جنبه ی نمایشی نداشته باشد.
وحیده شجاع نیز که در غرفه ی هنرهای دانش آموزان و هنرجویان حضور داشت، با معرفی غرفه بیان کرد: این غرفه توسط آموزش و پرورش برپا شده و ساخته های دست دانش آموزان و هنرجویان پایه دهم و یازدهم را در معرض نمایش قرار داده و انیمیشن، تزئیانت روی سفال، طراحی، نقاشی، گرافیک، تصویرسازی و... از جمله کارهایی ارائه شده در این غرفه است.
فاطمه سان کهن، مدیرعامل و مسئول غرفه ی "موسسه حقوقی دادپویان برنا" نیز در معرفی این غرفه گفت: این موسسه از سال ۹۵ شروع به کار کرده و به شکل تخصصی در زمینه حقوق استارت آپ ها و کسب و کارهای نوپا فعالیت می کند؛ تنظیم قرارداد و مشاوره های قرارداد کسب و کار، ثبت شرکت در قالب های مختلف، ثبت برند، لوگو، پتنت، اختراع و سایر موارد همچون دعاوی حوزه کسب و کار و... در راستای خدمت به گروه های فناور و نوآور فعالیت می کند.
مفخمی، مسئول غرفه ی پکیج ارتقا ویژه شرکت های دانش بنیان نیز در معرفی این غرفه بیان کرد: این پکیج توسط شرکت پیشران صنعت تهران که جزو کارگزاران ستاد نانو در زمینه مشاوره و اخذ است، طراحی شده؛ این شرکت در زمینه ی نوشتن طراح های توجیحی، گرفتن تسهیلات بانکی، گرفتن مشاوره های تخصصی در زمینه استانداردهای بین المللی فعالیت می کند، در این غرفه صرفا با یک پکیج برای شرکت های دانش بنیان که عضو معاونت ریاست جمهوری و جزو صندوق شکوفایی نوآوری دارای سه مرحله است، حضور یافته ایم.
وی با تاکید بر این که فعالیت های این کشور برای سراسر کشور است، اضافه کرد: به واسطه ی این پکیج، نوآوران و تولید کنندکان محصولات دانش بنیان می توانند تولیدات خود را طبق مجموعه استاندارد های بین الملی محصول خود را بررسی کرده و زمانی که بر استاندارهای لازم را پیاده کردند، شرکت، استانداردهای محصول را انجام داده و سپس وارد مرحله برندینگ و گرفتن مشاوره تحقیقات بازار می شود تا محصولات خود را بفروشند.
به روز کردن صنایع دستی از طریق صنایع برتر و خلاق
غلامرضا عباسی، مسئول غرفه مرکز رشد واحدهای صنایع فرهنگی و خلاق جهاددانشگاهی زنجان نیز در معرفی این غرفه بیان کرد: این مرکز اولین مرکز رشد صنایع فرهنگی در کشور بوده و در حوزه محصولات نرم(انیمیشین های خاص، نرم افزارهای خاص و...) فعالیت می کند که جهاددانشگاهی با کسب مجوزهای لازم این مرکز را از مهرماه سال جاری راه اندازی کرده است.
وی در تشریح اهم فعالیت های این مرکز، افزود: ما در استان زنجان صنایع بسیاری داریم اما از همان ابتدا در یک طرح و نوع بوده اند، از این رو می خواهیم از طریق صنایع برتر و خلاق، صنایع دستی خود را به روز کرده و با ذائقه ی مردم همخوانی دهیم؛ در بحث توریسم، فرهنگ ترافیک و ... نیز این اهداف را دنبال می کنیم.
وی ادامه داد: در این غرفه، اقدام به معرفی مراکز رشد صنایع فرهنکی و خلاق کرده و همچنین آماده عقد قرارداد با فعالان این حوزه هستیم.
سعید عباسی بنی، مسئول غرفه "رابین" نیز در معرفی این غرفه گفت: رابین، اولین و تنها شرکت برندینگ و بسته بندی آثار هنری و صنایع دستی ایران است که در حوزه ی فروش آنلاین فعالیت می کند و اولین شرکتی است که با این سبک، اشل و حجم در دنیا به فروش آنلاین اقدام می کند.
فروش آنلاین محصولات با طراحی داستان های کهن ایرانی بر روی محصول بسته بندی شده
وی ادامه داد: در بسته بندی این شرکت، ارزش افزوده روی هر محصول زده شده و برای اولین بار محصولات صنایع دستی را به صورت صنعتی با بسته بندی در المان های ایرانی که دارنده ی داستان های کهن ایرانی است، به فروش می رسانیم؛ کاتالوگی هر محصول نیز برای خریدار ارسال می شود تا علاوه بر اینکه کالای باکیفیت ایرانی خریداری می کند، می داند که از چه کسی جنس خریده است؛ همچنین خود بسته بندی نیز داستانی را روایت می کند برای مخاطبان بسیار جالب توجه است.
تولید محصولات چرمی تک سازی شده ی دست ساز
بابامحمدی، مسئول غرفه "محصولات دکوراتیو چرمی" نیز در تشریخ فعالیت های خود، بیان کرد: این غرفه توسط پارک علم و فناوری اصفهان بوده و در زمینه عرضه ی محصولات دکوراتیو چرمی فعالیت می کند، محصولات ما کاربردی بوده و با دست ساخته شده اند، یکی از مزایای محصولات ما که آنان را از دیگر محصولات متمایز می کند، این است که محصولات تک سازی شده اند و از هر کدام یکبار تولید شده و دیگر تولید نمی شود و چون محصول جدید است از این رو زمان می برد تا آنگونه که مدنظر است، فروش داشته باشد.
نمایشگاه نوآوری و فناوری ربع رشیدی فرصت مناسبی فراهم کرد تا فناوران و نوآوران جوان بتوانند تولیدات خود را معرفی کرده و حتی برخی نیز بتوانند محصول خود را به تولید انبوه رسانده و تجاری سازی کنند؛ اما برپایی زون "صنایع خلاق و فرهنگی" نیز اقدام بسیار مبارکی بود که توسط جهاددانشگاهی انجام شد و به واسطه ی آن دانش آموختگان این حوزه نیز توانستند، تولیدات و دانش خود را به نمایش بگذارند.
گفتنی است، پنجمین نمایشگاه نوآوری و فناوری ربع رشیدی ۲۴ آبان ماه با حضور معاون علمی و فناوری رئیس جمهور و مدیران ارشد استانی با تجلیل از برگزیدگان نمایشگاه در تبریز خاتمه یافت.
گزارش از مهری هاشم زاده خبرنگار ایسنا در آذربایجان شرقی